http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Salate cu raci, melci, fructe de mare"

Salată vietnameză de calamar prăjit
Reţetă tradiţională din Vietnam
Reţetă semi-vegetariană

Timp de preparare: 30 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: 1 lingurita pudra de chili, 1 lingurita piper cayenne, 1 lingurita ghimbir pisat, 1 lingurita coriandru vietnamez pisat, sare si piper proaspat rasnite dupa gust. 0,5 kg calamar, inclusiv tentaculele, curatat, 1/4 ceasca zeama de lamaie, 2 lingurite miere, 1 lingurita nuoc nam (sos de peste vietnamez, disponibil in magazinele cu specific asiatic), 1 lingurita usturoi tocat marunt, 1 lingurita ardei iute proaspat tocat marunt, 3/4 ceasca muguri de fasole mung, 1 ardei gras rosu taiat julien, 1/4 ceasca menta proaspata tocata, 1/4 ceasca alune nesarate prajite si taiate grosier, laptuca verde.

Mod de preparare: Pregatiti gratarul sau incingeti tigaia pe foc. Intr-un castron mic amestecati pudra de chili, piperul, ghimbirul, coriandrul, sarea si piperul. Frecati carnea de calamar cu acest amestec.
Puneti calamarul (numai corpurile) pe gratar si fixati bucatile cu o caramida curata, invelita in folie de aluminiu, sau cu o tigaie mare si grea. Prajiti 1-1,5 minute pe fiecare parte. Indepartati obiectul care fixeaza calamarul si mai prajiti inca 30 de secunde, intorcand din cand in cand. Transferati calamarii prajiti pe un platou. Puneti tentaculele pe gratar si prajiti cam 2 minute, rasucindu-le ca sa se rumeneasca uniform. Luati-le de pe gratar. Taiati corpurile de calamar in inele de 1,5-2 cm si, daca este necesar, taiati tentaculele in bucati de cate o inghititura.
Intr-un castron, amestecati zeama de lamaie, mierea, nuoc nam, usturoiul si ardeiul iute. Asezonati cu sare si piper. Adaugati bucatile de calamar si dati-le prin amestec, ca sa se imbrace in el. Adaugati mugurii de fasole si ardeiul gras si amestecati. Presarati menta tocata si alunele. Aranjati laptuca pe un paltou si deasupra puneti amestecul cu calamar.