http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Salate de legume"

Salată de vinete prăjite
Reţetă tradiţională din România
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 2 vinete mijlocii, 4-5 cepe, 4 ardei grasi, 5-6 rosii mari, 5 linguri ulei, sare, piper.

Mod de preparare: Se coc vinetele, se curata imediat pentru a nu se innegri si pentru a nu se amari, apoi se lasa sa se scurga pe un fund de lemn, usor inclinat. Separat, se fierb rosiile si se dau prin sita. Ardeii se coc, se presara cu sare si se pun intr-o cratita cu capac, sa se abureasca. Dupa 20 de minute se curata de pielita si seminte, apoi se taie in felii subtiri. Ceapa se taie marunt si se pune la prajit, in ulei incins. Cand se inmoaie, se adauga feliile de ardei, vinetele tocate, sosul de rosii si se lasa sa fiarba, la foc moale, amestecand continuu, ca sa nu se prinda pe fundul cratitei. Se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust. Cand este gata, se lasa sa se raceasca, se aranjeaza pe un platou, dandu-i forma dorita si se serveste garnisita cu rondele de ardei cruzi si felii de rosii.
Salata de vinete este deosebit de gustoasa cu un sos de usturoi, care se poate servi separat sau se poate amesteca cu salata dupa ce au fost prajite legumele.
Se poate servi cu felii de piept de pui fiert.
Salata este picanta si se potriveste cu un vin acidulat.