http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Salate de legume"

Salată de sfeclă roşie cu mazăre
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: redusă

Ingrediente: 1 kg sfeclă roşie mijlocie, 300 g ceapă, 2 linguri ulei, 1 linguriţă seminte de chimen, 1 lingură zahăr, 80 g hrean ras (proaspăt), 150 g mazăre congelată, 350 g maioneză, 4 linguri oţet de mere, 1 1/2 lingură muştar potrivit de iute, sare, piper alb, 1 legătură pătrunjel verde + cîteva fire pentru ornat.

Mod de preparare: Se aşează sfecla într-o oală, se acoperă cu apă rece, se pune pe foc (potrivit) şi, cînd dă în clocot, se lasă să fiarbă cu capac circa 45 de minute.
Între timp, se curăţă ceapa şi se toacă mărunt. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se călesc ceapa şi seminţele de chimen, după care se presară peste ele zahărul şi se lasă puţin să se caramelizeze.
Se curăţă sfecla de coajă, se taie cubuleţe de 1 cm şi se amestecă cu ceapa caramelizată. Hreanul curăţat se dă pe răzătoarea mică, iar mazărea se ţine un minut în apă clocotită, se bagă sub jetul de apă rece şi se lasă să se scurgă.
Se face un sos neted din maioneză, oţet, muştar, 2/3 din hrean, sare şi piper. Se taie mărunt frunzuliţele de pătrunjel verde. Se pun într-un castron - straturi, straturi - sfecla, mazărea, sosul şi pătrunjelul tocat, se presară deasupra hreanul rămas şi se garnisesc cu frunzuliţe de pătrunjel.