http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Salate de legume"

Salată de cartofi (I)
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 30 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 500-700 g cartofi, 3 linguri untdelemn, 2 linguri zeamă de lămîie sau o lingură de oţet, o lingură cu apă, o linguriţă cu vîrf de sare, o ceapă de mărime mijlocie, o salată verde mai mare.

Mod de preparare: Ceapa tăiată în felii subţiri se pune într-un castron şi se amestecă cu untdelemnul, sarea, zeama de lămîie sau oţetul şi cu apa. Sosul înmoaie ceapa şi-i reduce din iuţeală. Cine doreşte mai picant, poate adăuga 1-2 căţei de usturoi sau un vîrf de cuţit cu piper. Cartofii de mărime mijlocie, bine spălaţi, fierţi în coajă, se curăţă fierbinţi. După ce toţi au fost curăţaţi, se taie în felii de 1/2 cm grosime şi se răstoarnă toţi odată în sos; se amestecă uşor cu furculiţa, prin răsturnare, ca să nu se zdrobească. Sosul va fi absorbit uniform de cartofii calzi, dîndu-le gust bun şi frăgezime, chiar cînd se vor răci. Daca se lasă să se răcească, cartofii vor deveni cleioşi şi, cînd se vor amesteca cu sosul, nu-l vor mai absorbi. Salata verde, bine spălată şi scursă de apă, se taie în felii late şi se amestecă cu cartofii, la masă, direct în farfurie, altfel sarea şi untdelemnul din sos o vor înmuia şi va căpăta un aspect neplăcut. La fel se procedează şi cu alte legume crude, ca: roşii, ardei, castraveţi, cu care se poate asocia salata de cartofi. Toate se adaugă în momentul servirii, altfel se vor înmuia şi vor lăsa multa apă. Această salată se serveşte cu friptură de porc, miel, berbec, cu cîrnaţi fripţi, chiftele, etc. Se poate servii şi ca fel întîi, şi ca garnitură.