http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Salate cu ouă"

Salată cu ochiuri româneşti
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 25 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 1 salata verde, 1/4 varza alba, 1 andiva, 10 linguri de otet, 4 linguri de untdelemn, sare, piper, 2 fire de ceapa verde, 1 catel de usturoi, 100 g nuci, 1 fir de cimbru verde, 75 ml vin alb, 4 oua, 40 g cascaval ras.

Mod de preparare: Se curata si se spala salata, se zvanta de apa, se taie in fasii de 3 cm. Se amesteca doua linguri de untdelemn cu doua linguri de otet, sare si piper, apoi se toarna sosul peste salata.
Se curata ceapa verde si usturoiul. Ceapa se taie in bucati de 1 cm, usturoiul se taie in ineluse subtiri. Se calesc in doua linguri de untdelemn. Se pun peste ele miezul de nuca taiat in bucatele mai mici, frunzulitele de cimbru (daca nu gasiti cimbru verde, puteti pune si cimbru uscat). Cand nucile se inmoaie putin, se toarna in tigaie trei linguri de otet amestecate cu vinul alb. Se lasa totul sa fiarba vreme de 5 minute, in vas acoperit, la foc mic. Se potriveste de sare si de piper, se toarna caldut peste salata verde.
Intre timp, intr-un vas mare, se pun doi litri de apa, amestecata cu restul de otet si o lingura de sare. Cand da in clocot, se reduce flacara aragazului si se pun in apa ouale sparte, unul dupa altul (ochiuri romanesti). Dupa ce se coaguleaza se scot, li se taie frumos marginile si se pun peste salata.
Se presara deasupra cu cascavalul ras.