http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Fripturi"

Raţă la cuptor cu morcovi caramelizaţi în miere
Reţetă semi-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 50 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 1 raţă, 2 cepe, 2-3 morcovi, 2-3 căţei de usturoi, 5-6 frunze de salvie, 6-8 frunze busuioc, 1 crenguţă mică de rosmarin, sare, piper, un praf de boia, 1 cană de apă, 1 pahar de vin alb sec, 2 linguri de miere.

Mod de preparare: Cepele, morcovii şi căţeii de usturoi se curăţă de coajă, se spală şi se taie în bucăţi mai mari. Se pun într-un vas termorezistent cu capac peste care se aşează frunzele de salvie, cele de busuioc şi crenguţa de rozmarin. Se condimentează raţa pe toate părţile cu sare, piper şi praful de boia şi se aşează peste patul de legume. Se toarnă o cană de apă, se acoperă cu capacul şi se dă la cuptor la 200°-230°C, aproximativ 60-90 minute. Periodic, se întoarce ca să se “bronzeze” uniform. Cu 20 de minute înainte de a scoate raţa de la cuptor, se inundă preparatul cu un pahar de vin alb sec. Morcovii de sub raţă se pun într-o tigaie împreună cu mierea şi se lasă la caramelizat la foc moderat, timp de 10 minute.
Se serveşte cu garnitură de cartofi ţărăneşti, alături de un vin alb sec.