http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Aperitive cu carne"

Quiche Lorraine cu şuncă
Reţetă tradiţională din Franţa

Timp de preparare: 1 h 10 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: Pentru aluat: 200 g făină, 60 g unt rece tăiat cubuleţe, 1 linguriţă sare, 4-5 linguri apă de la congelator, 250 g linte.
Pentru umplutură: 1 lingură unt, 4 fire de ceapă, 150 g cartofi fierţi, 1 linguriţă sare, 3 ouă, 100 ml lapte, 150 ml frişcă pentru gătit, piper proaspăt măcinat, 150 g şuncă afumată fiartă, 100 g caşcaval ras.

Mod de preparare: Se amestecă făina cu untul tăiat bucăţele şi sarea cu mişcări rapide, adăugînd treptat apă rece şi se frămîntă pînă se desprinde uşor de pe planşetă. (Este important ca să lucrăm rapid aluatul pentru ca untul să nu se topească; de aceea avem nevoie şi de apă foarte rece.) Se întinde pe planşeta înfăinată o foaie rotundă, pe care o aşezăm într-o formă de tartă (cu diametrul de 26 cm), o acoperim cu folie şi deasupra punem boabele de linte, care nu vor permite ca aluatul să se ridice, ci să se coacă uniform.
Pînă se coace 25 min. la temperatura de 220 grade C în cuptor preîncălzit, vom prepara umplutura: se căleşte ceapa tăiată rotocoale în unt. Se adaugă cartofii fierţi şi zdrobiţi cu furculiţa, se sărează, se piperează şi timp de 5-6 min. se frig pe foc.Se amestecă ouăle cu laptele şi cu frişca.
Se scoate plăcinta din cuptor, se îndepărtează lintea şi folia, se aşează compoziţia de cartofi peste şi jumătate din cantitatea de şuncă. Peste şuncă punem amestecul de ouă bătute, apoi presărăm caşcavalul ras şi acoperim cu restul de şuncă. Din nou punem la cuptor cca.20 min. pînă se rumeneşte bine. Se lasă 15 min. şi apoi se taie felii ca şi tortul.