http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi"

Prăjitură de orez cu gogoşari şi ceapă
Reţetă lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: redusă

Ingrediente: 200 g orez cu bobul rotund, 3/4 l lapte, un ardei iute (rosu), cateva seminte de anason, sare, piper, grasime pentru tava.
Pentru stratul de legume: 450 g ceapa, 20 g unt sau margarina, o lingura miere, 2 gogosari (ardei grasi rosii), 1/2 legatura codite de ceapa verde, 125 g branza Mozzarella sau cascaval moale din lapte de vaca, 75 g branza Roquefort (Bucegi).

Mod de preparare: Se prepara un orez cu lapte, in care se introduc de la inceput ardeiul iute, anasonul si 1/2 lingurita de sare. Cu 10 minute inainte ca orezul sa fie fiert, se ia de pe foc, se gusta de sare si piper si se intinde pe fundul unei tavi unse cu grasime (dimensiunile tavii: 37 x 32 cm).
Se curata ceapa, se taie mai intai in doua si pe urma in rondele groase de 1/2 cm. Se caleste in untul incins, se adauga mierea si se lasa sa se dunstuiasca - cu capac - circa 8 minute la foc mic. Intre timp se curata gogosarii, se taie felii, apoi se pun in tigaie si se inabusesc cu ceapa inca 4 minute. (Se poate turna deasupra putin vin alb sau putina apa.)
Legumele astfel preparate se sareaza, se pipereaza, se incorporeaza coditele de ceapa verde taiate rondele si se toarna peste orezul fiert. Deasupra se pun felii de Mozzarella (dupa ce a fost lasata sa se scurga) sau cascavalul din lapte de vaca si bucati de Roquefort. Se baga "prajitura" la cuptorul incins si se lasa 20 de minute sa se rumeneasca.