http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Prăjituri"

Prăjitură cu pricomigdale şi brânză de vacă
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 20 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 60 g pricomigdale mărunţite în mixer (se găsesc în comerţ), 100 g unt.
Umplutura: 500 g brînză de vacă, 2/3 ceaşcă zahăr tos fin, 1 linguriţă esenţă de vanilie, 1-2 linguri zeamă de lămîie, 4 ouă.
Cuvertura: 1 ceaşcă smîntînă acrişoară, 1/2 linguriţă esenţă de vanilie, 3 linguriţe zeamă de lămîie, 1 lingură zahăr pudră, nucşoară măcinată.

Mod de preparare: Se topeşte untul şi se amestecă bine cu pricomigdalele mărunţite. Se tapetează o formă rotundă cu diametrul de 22 cm (fundul) cu hîrtie pentru copt, se unge cu ulei (inclusiv pereţii) şi se lipesc pricomigdalele mărunţite în tot interiorul formei, care sa dă apoi 20 de minute la frigider.
Se încinge cuptorul la 180 grade C. Se freacă brînza de vacă (cu mixerul) cu esenţa de vanilie, zahărul tos şi zeama de lămîie pînă ce devine netedă, se adaugă - pe rînd - cele 4 ouă, amestecînd bine de fiecare dată, se toarnă umplutura de brînză peste aluatul răcit şi se dă prăjitura 45 de minute la cuptor, pînă ce se întăreşte.
Se amestecă bine smîntîna cu zahărul, esenţa de vanilie şi zeama de lămîie, se toarnă peste prăjitura caldă, se presară cu nucşoară şi se mai dă 7 minute la cuptor. Se lasă să se răcească în cuptor şi se bagă la frigider.
Variantă pentru cuvertură: Întindeţi peste prăjitură un strat de frişcă bătută (aproximativ o ceaşcă), presăraţi deasupra afine şi jumătăţi de căpşuni şi, peste fructe, zahăr pudră.