http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Prăjituri"

Prăjitură cu gem şi cocos
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 4 foi de napolitană, 6 ouă, 180 g făină, 150 g zahăr tos, 350 ml lapte, 1 plic cu cremă de vanilie, 150 g nucă de cocos, 1 borcan cu gem de caise, 200 g smochine, zahăr vanilinat, esenţă de rom, sare, nucă măcinată, coajă de portocală.

Mod de preparare: Într-un vas, se mixează albuşurile cu zahărul tos, un praf de sare şi 2 pliculeţe cu zahăr vanilinat, pînă cînd devine totul ca o bezea. Se adaugă gălbenuşurile şi făina, apoi se amestecă.
Compoziţia de blat se toarnă într-o tavă tapetată cu hîrtie pentru copt prăjituri unsă cu ulei, se introduce în cuptorul încins şi se coace 20-25 de minute la foc mediu. Se răceşte şi se taie în trei foi.
Crema se prepară conform instrucţiunilor de pe plic, adăugînd însă toată cantitatea de lapte. Se adaugă nuca de cocos, smochinele tocate, esenţa de rom şi se amestecă pînă rezultă o cremă mai groasă.
Se unge prima foaie de napolitană cu gem, se pune o foaie din blat şi cremă. Se alternează astfel foile şi umpluturile pînă la terminarea lor. Ultima foaie trebuie să fie de napolitană.
Se acoperă cu un tocător şi se presează cu o greutate ca să ia o formă dreaptă. Se dă la rece pentru 30 de minute, apoi se serveşte.
Nuca de cocos se poate înlocui cu nucă măcinată şi se mai poate adăuga coajă de portocală rasă.