Prăjitură alsaciană cu mere 
    
    Reţetă tradiţională din Franţa 
    
    Reţetă ovo-lacto-vegetariană 
    
    
     
    
    
    Timp de preparare: 1 h 10 min.
    
  
    
    Complexitate: medie
    
  
    
    Ingrediente: 5 mere, 300 g zahar, 160 g faina, 3 oua, 100 ml smantana groasa, 160 g unt, 50 g stafide, 50 g migdale curatate si taiate feliute, 50 ml calvados, 1 praf de scortisoara.
    
  Mod de preparare: Porniti cuptorul. Curatati merele, taiati-le in patru si scoateti-le casuta si samburii. Aranjati-le intr-o forma de Jena, pudrati-le cu scortisoara, puneti peste ele 50 g de zahar si 80 g unt taiat marunt. Puneti sa se coaca la cuptor, rasturnand din cand in cand merele. 
Intre timp, ungeti cu unt o forma cu pereti detasabili si lipiti migdalele de fundul uns si de pereti. Asezati merele coapte in forma. 
Intr-un castron bateti 200 g zahar cu ouale, smantana, restul de unt topit, faina si stafidele. Varsati compozitia peste mere si dati totul la cuptor 25-30 de minute. Scoateti prajitura din cuptor, lasati-o sa se odihneasca, apoi desfaceti forma. 
Puneti sa fiarba 3 linguri de apa cu zaharul ramas, apoi trageti vasul de pe flacara si turnati calvados (sau rom). Ungeti prajitura cu acest sirop, folosind o pana sau o pensula. Serviti-o rece.
     
     |