http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Prăjituri"

Prăjitură alsaciană cu mere
Reţetă tradiţională din Franţa
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 10 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 5 mere, 300 g zahar, 160 g faina, 3 oua, 100 ml smantana groasa, 160 g unt, 50 g stafide, 50 g migdale curatate si taiate feliute, 50 ml calvados, 1 praf de scortisoara.

Mod de preparare: Porniti cuptorul. Curatati merele, taiati-le in patru si scoateti-le casuta si samburii. Aranjati-le intr-o forma de Jena, pudrati-le cu scortisoara, puneti peste ele 50 g de zahar si 80 g unt taiat marunt. Puneti sa se coaca la cuptor, rasturnand din cand in cand merele.
Intre timp, ungeti cu unt o forma cu pereti detasabili si lipiti migdalele de fundul uns si de pereti. Asezati merele coapte in forma.
Intr-un castron bateti 200 g zahar cu ouale, smantana, restul de unt topit, faina si stafidele. Varsati compozitia peste mere si dati totul la cuptor 25-30 de minute. Scoateti prajitura din cuptor, lasati-o sa se odihneasca, apoi desfaceti forma.
Puneti sa fiarba 3 linguri de apa cu zaharul ramas, apoi trageti vasul de pe flacara si turnati calvados (sau rom). Ungeti prajitura cu acest sirop, folosind o pana sau o pensula. Serviti-o rece.