http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Aperitive cu carne"

Plăcintă cu praz (II)

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: Pentru aluat: 2 1/2 cani de faina, 150 g unt taiat bucatele, 2-3 linguri suc de lamaie, 1-2 linguri de apa.
Umplutura: 30 g unt, 2 felii de sunca, 4 fire de praz taiate in ineluse subtiri, 1-2 linguri de otet alb de vin, 1/4 cana faina, 1 cana lapte, 2 oua, 1 cana de cascaval ras, 1 lingurita piper macinat, galbenus pentru glasat, verdeturi (patrunjel, marar).

Mod de preparare: Se porneste cuptorul. Se unge o forma rotunda de budinca cu unt topit.
Aluatul: Se amesteca faina cu untul taiat, se framanta bine cu mana (circa 1 minut), pana se obtine o compozitie sfaramicioasa. Se adauga sucul de lamaie si apa, se continua framantatul pana se obtine un aluat neted. Daca e necesar, se mai adauga apa. Se formeaza un cocolos, se inveleste cu o folie de plastic si se baga 30 de minute la frigider.
Umplutura: Se incinge untul si se prajeste sunca taiata felii, pana devine crocanta. Se adauga prazul si se lasa 5 minute sa se inmoaie. Se adauga faina si otetul si se amesteca. Se ia cratita de pe foc. Se toarna putin cate putin laptele, amestecandu-se mereu. Se pune din nou pe foc si se amesteca pana ce sosul da in clocot si se ingroasa. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se adauga ouale, cascavalul si piperul.
Se ia 2/3 din aluat, se intinde pe o planseta si foaia obtinuta se pune pe fundul formei, ridicandu-se si pe margini. Se intinde uniform umplutura. Se intinde cu sucitorul si restul de aluat ramas si se acopera umplutura de praz. Se lipesc marginile de aluat, apoi se unge deasupra cu galbenus de ou. Se fac trei incizii in capacul de aluat, pentru ca vaporii sa poata iesi. Se da la cuptor 30-40 de minute, pana ce tarta capata o culoare auriu-maronie.
Cand se serveste, se presara (la alegere) cu verdeturi tocate. Se taie felii, ca un tort.