http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Prăjituri"

Plăcintă cu piersici
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: Blatul: 2 linguri apă rece, 1 gălbenuş mare, 1 cană (de 250 g) făină, 1/4 cană + 2 linguri unt nesărat, tăiat în bucăţele mici, un vârf de cuţit de sare
Umplutura: 1 cană zahăr, 1/4 cană făină, 9 piersici potrivite, 1 lingură zeamă de lămâie
Crusta: 1/2 cană nuci tăiate bucăţele, 1/4 cană zahăr, 1/4 cană făină, 2 linguri unt înmuiat, 1 linguriţă esenţă de vanilie.

Mod de preparare: Se pune făina într-un vas, se adaugă untul şi se frământă până se formează o cocă sfărâmicioasă. Se adaugă gălbenuşul bătut cu apa, sarea şi se amestecă cu furculiţa până se obţine un aluat omogen. Se strânge aluatul într-o minge, se acoperă cu un şervet şi se lasă 30 de minute la rece. Între timp, se prepară umplutura: se amestecă zahărul cu făina, se adaugă piersicile curăţate de coajă, tăiate în felii de 1,2 cm şi presărate cu zeamă de lămâie. Pentru crustă, se amestecă toate ingredientele cu degetele sau cu furculiţa până se formează firimituri ceva mai mari. Pe planşeta presărată cu făină, se întinde aluatul într-o foaie cu care se îmbracă o formă rotundă (cca 30 cm diametru), unsă şi tapetată cu făină, acoperind şi marginile. Se încreţesc marginile aluatului, se toarnă în mijloc umplutura, se nivelează şi se pune deasupra compoziţia de crustă. Se coace plăcinta în cuptorul încins 45-50 de minute. Se lasă să se răcească o oră înainte de a servi.