http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Aperitive cu carne"

Plăcintă cu carne de pui şi şuncă

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: O porţie de aluat fraged (3 pahare făină, 200 g unt, 200 g smîntînă, 3 gălbenuşuri, puţină sare), 6 fileuri de piept de pui (circa 600 g), 2-3 linguri ulei, 60 g unt, 1 ceapă mijlocie tocată, 1/3 ceaşcă făină, 1 1/2 ceaşcă lapte, 1 lingură muştar gros (cu bobul mare), 1 ceaşcă de caşcaval ras, 150 g şuncă slabă tăiată fîşii, 1/2 ardei gras roşu tăiat cubuleţe, 3 cepe verzi tocate, sare, piper negru măcinat, 2 ouă fierte (tari) tăiate în 4, 375 g aluat de foetaj (congelat), 1 ou bătut.

Mod de preparare: Se încinge cuptorul la 210 grade C şi se unge cu unt topit sau cu ulei o formă rotundă (22 cm) şi înaltă. Se întinde aluatul fraged pe planşeta înfăinată şi se îmbracă cu el forma (fundul şi marginile). Se acoperă aluatul cu hîrtie pentru copt, se pune peste hîrtie un strat de boabe de fasole sau de orez şi se coace aproximativ 7 minute. Se scoate aluatul din cuptor, se îndepărtează hîrtia şi boabele, se da încă 8 minute la cuptor şi, cînd s-a rumenit frumos, se lasă să se răcească.
Carnea spălată şi zvîntată se taie bucăţi de 2 cm şi se prăjeşte - pe rînd - în uleiul încins, pînă ce se pătrunde şi se rumeneşte uşor.
Se încinge untul într-o cratiţă potrivită şi se căleşte ceapa pînă ce devine sticloasă. Se adauga făina, se amestecă cu ceapa la foc mic, circa 1 minut, pînă ce se îngălbeneşte şi se stinge cu laptele turnat puţin cîte puţin. Se amestecă bine, la foc potrivit, pînă ce fierbe sosul şi se îngroaşă, după care se dă deoparte. Se încorporează muştarul şi caşcavalul ras şi, cînd s-a mai răcit puţin, se adaugă şunca, ardeiul, ceapa verde şi bucăţile de pui. Se amestecă toate şi se gustă de sare şi piper. Jumătate din compoziţie se toarnă în forma cu aluatul copt, se aşează deasupra sferturile de ou, se acoperă cu cealaltă jumătate de compoziţie şi se ridică puţin umplutura la mijloc, cu o lingură mare.
Se întinde aluatul de foetaj pe o planşetă înfăinată şi se lipeste peste aluatul din formă, ale carui margini au fost unse de jur împrejur cu ou. Se taie la dimensiunea potrivită, se unge pe toată suprafaţa cu ou şi se ornează - eventual - cu aluatul tăiat. Se face focul mai mic (180 grade C), se dă plăcinta la cuptor - circa 45 de minute - să se rumenească frumos şi se serveşte fierbinte.