http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Aperitive cu carne"

Pate de ficat

Timp de preparare: 40 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 1/2 kg ficat de vitel sau vaca, 100 g slanina, 100 g unt proaspat, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 ceapa, foi dafin, boabe de ienibahar.

Mod de preparare: Ficatul se spala, se curata de pielita si de canalele biliare si se taie bucatele mici. De asemenea morcovul, patrunjelul si ceapa curatate se taie in felii subtiri. Toate acestea se prajesc pina sint gata, impreuna cu slanina taiata bucatele, cu foaie de dafin si citeva boabe de ienibahar. Dupa aceea se dau de 2-3 ori prin masina de tocat (se mai poate trece suplimentar si prin sita). Este foarte important ca ficatul sa nu fie prea tare prajit, altfel pateul nu va fi ca o pasta care se topeste in gura. Ficatul tocat se pune intr-o cratita, se adauga sare si piper dupa gust si se freaca cu o lingura de lemn, adaugind treptat unt proaspat. Pateul astfel preparat se asaza intr-un vas de sticla sau portelan si se lasa sa se raceasca.
Pateul se serveste ca aperitiv, garnisit cu oua fierte, sau se foloseste pentru ungerea sandvisurilor.