http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu carne"

Pasteta din carne fiartă de pasăre cu gelatină

Ingrediente: 500 g carne fiartă şi cîntărită, dupa ce s-a scos de pe oase, 250 ml supă de carne, 6 foi de gelatină sau 20 g granule de gelatină, 200 ml smîntînă dulce sau frişcă, 100 g unt, condimente de pasteta, o linguriţă de sare.

Mod de preparare: Părţile mai moi de la găină sau pui mai mare (piept, pulpe, aripi) se pun la fiert în apă clocotită, împreună cu o linguriţă de sare, ca să se formeze la suprafaţa cărnii un strat întărit care nu va permite sucului din ea să treacă în supă, astfel carnea va rămîne mustoasă şi fragedă. Se adaugă imediat şi zarzavat de supă şi se lasă să fiarbă la foc mic, după ce a dat din nou in clocot, pînă cînd carnea se înmoaie bine. Dacă se foloseşte carne de găină, este preferabil ca aceasta să fiarbă în oala sub presiune împreună cu zarzavatul; astfel carnea va rămîne suculentă. În oricare variantă, carnea se lasă să se răcească în supă ca să capete un gust mai pronunţat de zarzavat. În 250 ml de supă rece, se înmoaie gelatină circa o oră, pînă se umflă şi absoarbe lichidul. În acest timp, carnea se scoate de pe oase şi se trece de 3 ori prin maşina de tocat. Tocătura se adaugă la untul frecat pînă ce se înmoaie şi se amestecă bine cu frşscă sau smîntînă de bună calitate, cu condimentele şi sarea. Supa cu gelatină se încălzeşte pe un vas cu apă fierbinte, amestecînd pînă cînd se topeşte bine gelatina, apoi, aproape rece, se adaugă în compoziţia precedentă cu care se amestecă pînă cînd se omogenizează şi imediat se aşează în forma lungă şI îngustă, unsă în prealabil cu unt solid; se presează bine cu lingura ca să nu rămînă goluri, se nivelează şi se introduce în frigider, unde se lasă 2-3 ore să se închege. Pentru a scoate cu uşurinţă pasteta din formă, se trece cu cuţitul pe margini, ca să se desprindă, se pune platoul deasupra ei şi se răstoarnă. Dacă pasteta nu cade imediat, forma se acoperă cu un şervet udat cu apă fierbinte şi bine stors, care se lasă 1-2 minute ca să se încălzească untul; imediat, pasteta se va desprinde. În compoziţia de mai sus se pot adăuga pentru gust mai picant: o cutie de sardele cu tot untdelemnul respectiv sau 100 g ciuperci călite împreună cu o ceapă mică tăiată mărunt în 2 linguri de untdelemn (pînă ce scade apa ce o lasă şi se înmoaie), o lingură cu mazăre boabe (fiartă) sau un morcov fiert şi tăiat în cuburi mici. Toate acestea vor da un aspect frumos, cînd pasteta se va tăia în felii.