http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare"

Paste cu fructe de mare (I)
Reţetă tradiţională din Italia
Reţetă semi-vegetariană

Timp de preparare: 40 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 500 g paste, 500 g fructe de mare congelate, 3-4 căţei usturoi, 1 ardei iute, piper, sare, 1 lingură unt, ulei de măsline, 1-2 pahare vin alb sec.

Mod de preparare: Se pregătesc ingredientele: 3-4 căţei de usturoi tăiaţi felii subţiri, 1 ardei iute tăiat rondele subţiri. Pastele se fierb "al dente". După fierbere, se amestecă cu o lingură de ulei de măsline (pentru a nu se lipi între ele) şi se ţin la cald. Cele mai bune paste sunt Barilla Fusilli (spirale), în primul rând datorită gustului, iar apoi datorită faptului că reţin sosul în interiorul spiralei. Se pot folosi şi Penne Rigate sau Farfalle.

Într-o tigaie mare, se încinge puţin ulei de măsline (de preferinţă extra virgin) şi se călesc ingredientele începând cu usturoiul, pe urmă ardeiul iute. Fructele de mare, daca sunt congelate, se opăresc câteva minute la foc mic.

Separat, se topeşte untul şi se stinge cu un pahar de vin alb sec. Se lasă să scadă vinul până la jumătate din cantitatea iniţială (se poate pune mai mult vin şi puţin mai mult unt pentru mai mult sos). Se pun fructele de mare bine scurse în tigaia cu usturoi şi ardei iute şi se călesc puţin. Se potrivesc la gust cu sare şi piper (atentie la piper deoarece ardeiul iute călit le face foarte iuţi). Apoi, se sting cu sosul de vin şi unt. În final, se adaugă pastele şi se amestecă.

Fructele de mare congelate conţin în general: sepie, caracatiţă, creveti, scoici, stele de mare.

Un Sauvignon Blanc sec rece completează în mod fericit o masă cu specific mediteranean.