http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Aperitive cu ouă"

Omletă cu peşte şi sos de unt
Reţetă semi-vegetariană

Timp de preparare: 30 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: Pentru omleta: 6-8 oua, 2 linguri unt, 2 lapti de crap, 100 g peste proaspat sau o cutie sardele sau conserva de ton, o ceapa tocata, sare
Pentru sos: o lingura unt, o lingura patrunjel tocat, o lamaie.

Mod de preparare: Se iau doi lapti de crap bine spalati si se tin 5 minute pe foc in apa care clocoteste, se ia apoi o bucata de ton sau, in lipsa, alt peste fara oase sau sardele. Se toaca marunt, impreuna cu laptii, amestecandu-i bine. Se adauga o ceapa foarte fin tocata. Se pune totul intr-o craticioara cu o bucatica de unt proapsat si se face un sote, adica se inabusa toate in unt. Intr-o craticioara, la foc foarte mic, se pune sa se topeasca, fara sa fiarba, o alta bucatica de unt, foarte proaspat, in care se pune o lingura plina de patrunjel verde tocat fin si zeama unei lamai. Se pune acest sos in farfuria in care se va servi omleta, dar deocamdata se lasa in gura cuptorului, sa stea la cald.
Se face omleta, amestecand ouale cu soteul de lapti si de ton. Se coace cu grija sa nu se prinda si sa nu se arda. Trebuie sa aiba o forma lunguiata, sa fie destul de moale inauntru si totusi densa si rumena, cat trebuie. Se trece imediat pe farfuria pregatita dinainte, asezand-o frumos peste sosul de unt si servind-o imediat.
Laptii si tonul nu trebuie sa fiarba, caci ar risca sa se intareasca si nu s-ar mai amesteca bine cu ouale. Farfuria trebuie sa fie adanca, pentru ca sosul as se poata strange la fund si sa poata fi servit cu lingura. Farfuria trebuie sa fie incalzita pentru a nu lua toata caldura omletei, care trebuie sa topeasca untul.