http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Sosuri reci"

Marinată (bast) pentru fezandare de durată
Reţetă de post (vegetariană)

Ingrediente: Pentru 10 kg carne de vinat (iepure) 1 l vin rosu, 50 ml otet de vin, 1 l apa, 100 g ceapa, 100 g morcovi, 200 g telina, 50 g usturoi, 5-6 foi de dafin, cimbru, enibahar boabe, 2 g piper, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Vinatul trebuie lasat citeva zile la fezandat pentru fragezire. In cazul in care vinatuI este tinar, se pune la fezandat numai 2—3 ore. Carnea se curata, se sterge (nu se spala) şi se transeaza in bucati, dupa cum urmeaza: pentru friptura — pulpele si muschii spatelui, pentru mincare — pulpele din fata (spete). Pasarile salbatice mari: rata, gisca, cocorul, lisita; se taie in sferturi. Se sareaza vinatul, se pune intr-un vas si se adauga toate componentele (ceapa curatata si taiata inele, telina curatata, spalata si taiata felii subtiri). Se amesteca toate componentele cu carnea, se acopera si se iasa la marinat 2—3 ore, la loc racoros sau se tine la frigider 2 — 3 zile, in functie de timpul pregatirii. Prin fezandare carnea de vinat devine mai frageda, capata un gust si un miros mai placut. Cand se scoate din bait, se scurge de zearna care s-a format. Carnea pentru friptura se impaneaza cu slanina si cu catei de usturoi. Baitul se strecoara si se adauga in mincare, cu care se fierbe 5 — 6 minute. Zarzavatul se curata, se spala, se taie in felii subtiri si se pune la fiert impreuna cu toate componentele. Se fierb acoperit 10 -15 minute, pe foc iute. Carnea de vinat se asaza intr-un vas smaltuit sau de inox, in care se toarna marinata calduta. Se pastreaza intr-un loc racoros, vasul fiind acoperit cu capac, 2 -3-4 zile, in functie de virsta si felul vinatului. In timpul fezandarii carnea se va intoarce cel putin o data pe zi.