http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu carne"

Mâncărică de fasole cu cârnaţi afumaţi sau cabanos

Timp de preparare: 2 h

Complexitate: redusă

Ingrediente: 500 g fasole albă uscată, 1 rămurică de rozmarin, sare, 500 g roşii decojite (conservă), 3 căţei de usturoi, 5 linguri de untdelemn, 4 fire de salvie uscată, piper negru, o bucată de cîrnat afumat sau cabanos tăiat bucăţi (se poate pune şi salam de vară, tăiat în felii subţiri).

Mod de preparare: Se pune fasolea la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte. A doua zi, se schimbă apa veche şi se pune la fiert cu 1 l de apă curată, firul de rozmarin şi o jumătate de lingură de sare. Se fierbe o ora şi jumătate, la foc mic. Se strecoară fasolea. Dacă roşiile sînt proaspete, se opăresc, se curăţă de pieliţă şi se taie în sferturi mici; dacă sînt roşii întregi, decojite, din conservă, se taie în funcţie de mărimea lor (de obicei, sînt lunguieţe şi mici). Se curăţă usturoiul şi se taie felii.
Se încinge untdelemnul într-o cratiţă mare. Se călesc în el usturoiul şi frunzele mărunţite de salvie (se găsesc la Plafar). Se adaugă roşiile şi se călesc rapid. Se adaugă fasolea boabe scursă, se sărează, se piperează, se amestecă bine cu roşiile.
Se serveşte împreună cu bucăţile de cîrnat, de cabanos sau cu feliile de salam prăjite rapid în foarte puţin untdelemn. Cui îi place poate să adauge deasupra puţin oţet.