http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare"

Mâncare rece din peşte cu măsline
Reţetă semi-vegetariană

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: redusă

Ingrediente: 1 kg peşte, 4 cepe mari, 1 1/2 pahar ulei, 2-3 foi de dafin, 15-20 măsline, 10 boabe de piper, 3-4 linguri de bulion, 1 pahar mare cu vin, 1-2 bucăţi de zahăr (1/2 linguriţă), 1 lingură de mărar tocat, sare, făină.

Mod de preparare: E preferabil să se folosească peşte mare, fără oase, cum este somnul. Cînd se pregăteşte mîncarea cu şalău, ştiucă, crap, peştii se fierb pe jumătate în apă clocotită şi sărată, se despică în două, se scot oasele, se taie în bucăţi potrivite şi se sărează. În celelalte cazuri, peştele curăţat, spălat, tăiat în bucăţi potrivite se sărează, iar după 10 minute se usucă pe un şervet. Bucăţile de peşte trecute prin făină se prăjesc bine în ulei. În acelaşi timp, ceapa tăiată pe răzătoarea mare, clătită bine cu apă rece şi scursă de apă se căleşte în ulei, pînă capătă o culoare aurie. Cînd ceapa este moale, se trece prin sită, apoi se amestecă cu vinul, bulionul, foile de dafin, măslinele, piperul. Se potriveşte la gust cu sarea necesară şi zahăr. Se aşează bucăţile de peşte, printre ele feliile de lămîie, mărarul tocat, şi se dă la cuptor, să scadă sosul, la foc potrivit.
La servit, se toarnă sosul peste bucăţile de peşte, se garnisesc cu măslinele şi lămîia tăiată felii (fără coajă şi sîmburi).