http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi"

Mâncare de vinete
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 45 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 2-3 vinete de cca 1/4 kg fiecare, 1 ceapă, 2 ardei graşi, 1/2 kg roşii, 60 ml untdelemn, 3-5 căţei de usturoi, pătrunjel, sare.

Mod de preparare: Se aleg vinete de mărime mijlocie, de culoare neagră-violacee, lucioase şi pufoase. Vinetele spălate, necurăţate de coajă, se taie în bucăţi mici. Se pun într-un castron, se presară cu o linguriţă de sare fină, se amestecă bine şi se lasă 30 minute ca sarea, prin topirea ei, să extragă zeama amară din ele. Dacă se pune sare mai multă şi se ţin mai mult timp cu sare, vinetele se întăresc şi fierb greu. Se spală apoi în două ape reci şi se storc bine în pumni. Ceapa tăiată în felii subţiri, se căleşte 2-3 minute, în tot untdelemnul, amestecând mereu la foc mic; apoi se adaugă ardeii tăiaţi în felii subţiri, vinetele, roşiile tăiate în felii de 2 cm grosime şi 3-4 linguri cu apă. Se presară o linguriţă rasă cu sare şi se amestecă bine, ca toate ingredientele să fie repartizate uniform în cratiţă. Se dau la cuptor, acoperite, lăsându-le să fiarbă circa 30 minute, la foc mijlociu, până când se moaie toate şi se formează sosul. Nu se mai amestecă, doar se mişcă puţin cratiţa, ca toate ingredientele să rămână întregi. Când mâncarea este gata, se adaugă usturoiul tăiat mărunt, potrivindu-i-se gustul cu sare şi se prepară cu pătrunjel. Se serveşte caldă, ca garnitură, la fripturi de viţel, vită, porc, pasăre sau rece, ca fel întâi.