http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi"

Mâncare de bame
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 1 h 10 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 1/2 kg bame tinere, 1 ceapă de mărime mijlocie (50 g), 4-5 linguri untdelemn (50-60 ml), 1/4 l suc de roşii, 50 ml vin, pătrunjel sau mărar, piper, sare.

Mod de preparare: De la bame se consumă păstăile care au o formă specială, scurtă (3-4 cm) şi bombată. Bamele sunt bune pentru gătit numai când sunt tinere, cu păstaia fragedă; cele bătrâne au învelişul tare (fibros, cu multă celuloză). Când se fierb, coaja lor elimină un suc cleios, mucilaginos; cele tinere, mai puţin. Pentru a înlătura acest neajuns, 1 kg de bame se fierbe numai 5 minute în 1/2 l apă clocotită cu 1/2 l borş sau în 1 l apă, cu 50 ml oţet şi o linguriţă rasă de sare. Se iau de pe foc, se lasă în apă acoperite încă 15-20 minute, se limpezesc în mai multe ape reci, până când se curăţă de substanţa mucilaginoasă şi apoi se pregătesc după reţetă.
Ceapa, tăiată mărunt, se căleşte într-o cratiţă, un minut, în tot untdelemnul, la foc mic, amestecându-se mereu. Totul se stinge cu sucul de roşii, vinul, foaia de dafin, 10 boabe de piper sau un vârf de cuţit cu piper măcinat şi 1/2 linguriţă cu sare. Se amestecă şi cratiţa se introduce în cuptor, descoperită, unde se lasă 30 minute, ca bamele să fiarbă până când se înmoaie şi să se ridice untdelemnul. Dacă sosul scade prea mult, se mai completează cu puţină apă. Sosul nu se leagă cu făină şi nu trebuie să fie în cantitate prea mare. Se potriveşte gustul cu puţină sare şi se presară cu pătrunjel sau mărar tăiat mărunt.
Se serveşte caldă sau rece, ca şi mâncarea de praz.