http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Preparate din mălai"

Mămăligă prăjită cu slăninuţă şi ciuperci
Reţetă tradiţională din Italia

Timp de preparare: 50 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 250 g mălai, 50 g bacon, 2 cepe mici (arpagic), 2 căţei de usturoi, 1 crenguţă rozmarin (circa 20 cm), 300 g ciuperci proaspete, 4 linguri ulei de măsline, sare, piper măcinat, 40 g unt, 100 g smîntînă, parmezan sau caşcaval ras.

Mod de preparare: Se pun la fiert, într-o oală, 1,2 l de apă cu o linguriţă de sare şi 10 g unt. Cînd începe să clocotească apa, se trage oala pe marginea plitei, se toarnă mălaiul în ploaie şi se fierbe mămăliga, încet, circa 15-20 de minute, amestecînd întruna. Se unge o tavă cu 10 g unt, se toarnă mămăliga în tavă, se netezeşte la suprafaţă şi se lasă să se răcească.
Se taie baconul cubuleţe, iar ceapa şi usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt. Se toacă acele de rozmarin, se curăţă ciupercile şi se taie bucăţi potrivite.
Se încinge uleiul într-o cratiţă mai înaltă şi se prăjesc, pe rînd, baconul, ceapa, usturoiul şi rozmarinul, amestecînd întruna. Se adaugă apoi ciupercile, se prăjesc şi ele puţin şi se dunstuiesc, cu capac, aproximativ 3 minute în zeama lor. Se săreaza, se piperează. Se încorporează smîntîna, se dau în clocot şi se pun deoparte.
Se pune mămăliga întreagă într-o tigaie mare şi se prăjeşte în unt, la foc iute, întîi pe-o parte (pînă se rumeneşte) şi pe urmă pe cealaltă, adăugîndu-se încă puţin unt şi mişcînd din timp în timp tigaia ca să nu se prindă. Se încălzesc din nou ciupercile, se toarnă peste mămăligă, se presară peste ele parmezanul ras şi se serveşte mămăliga imediat.