http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare"

Jambon de peşte
Reţetă semi-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 2 kg.file de peste(cod, merlucius) depielat, 1 albus, 4 catei de usturoi, 50 g.boia de ardei dulce, un farf cutit coriandru pisat fin, un varf cutit ienibahar pisat fin, 100 ml ulei.

Mod de preparare: File-ul de peste se lasa sa se decongeleze. Se zvanta cu ajutorul unui prosop. Daca dorim sa obtinem un jambon cu o forma paralelipipedica(dreptunghiulara in sectiune) atunci va trebui sa ne procuram cateva scandurele din lemn de fag (nu brad) in care sa aranjam bucatile de peste. Pentru sectiunea circulara, operatiunea este mult mai simpla.
Pregatim un bait din usturoiul pisat, albusul de ou sarea, piperul, coriandrul si ienibaharul. Adaugam uleiul si le amestecam foarte bine. Cu acest amestec ungem fiecare bucata de peste si le asezam pe o folie din aluminiu. Rulam foarte bine apoi legam cu o sfoara.Introducem la cuptor( 170-180 grade) pentru 1 ora. Daca folosim un cuptor electric sau turbogrill, folosim doar un simplu vas entru coacere. Daca se foloseste un cuptor cu gaz, atunci jambonul se plaseaza cu ajutorul unor scandurele dasupar unui vas cu apa.
Dupa racire,se desprind sforile si folia. Se serveste incepand cu a doua zi, taiat in felii.