http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Aperitive cu peşte"

Hamsii marinate cu legume
Reţetă semi-vegetariană

Timp de preparare: 30 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 500 g hamsii sărate, 2-3 cepe mari (aprox.250 g), 2 morcovi (cam 200 g), 1 ţelină mică, 1 lingură mazăre verde fiartă, 2 linguri boabe de soia fierte, 1 lămîie, 100 ml oţet de 9 grade, 100 ml apă, 100 ml ulei, 2 linguri zahăr, 1 pahar vin alb de bună calitate, piper, 2-3 boabe de coriandru, 2-3 foi de dafin.

Mod de preparare: Şprotul se spală în cîteva ape, cu grijă să nu se deşire, apoi se pune la desărat pentru cel puţin 12 ore, schimbînd apa de mai multe ori. Dacă mazarea şi soia nu sînt fierte, le fierbem într-o crăticoară, scurgem apa, le clătim cu apă rece şi apoi le introducem în compoziţie.
Celelate legume le tăiem fideluţă, cît mai subţiri posibil, avînd grijă să stropim ţelina cu puţină zeamă de lămîie pentru a nu se înnegri. Fierbem oţetul, apa şi zahărul.
După ce a dat două-trei clocote, se adaugă restul ingredientelor. Vinul, coriandrul, piperul şi dafinul nu se fierb pentru a nu-şi pierde din savoare. Pentru aranjatul şprotului ne vom volosi de o casoletă cu capac.
Tăiem lămîia rondele foarte fine. Alegem 2-3 rondele de la mijloc cu care tapetăm fundul casoletei. Aranjăm apoi un strat de şprot, în aşa fel încît să se suprapună cîte puţin unul peste celălalt fiecare peştişor. Punem apoi un strat de legume, cîte 1-2 felii de lămîie şi cîteva boabe de mazăre şi soia. Continuăm pînă cînd umplem casoleta. Ultimul strat trebuie să fie de peşte. Turnăm apoi marinata rece peste amestecul de legume şi peşte. De regulă, cantităţile specificate pentru marinată sînt suficiente. Dacă mai este nevoie, mai pregătim altă cantitate, menţinînd proporţiile. Trebuie să ţinem cont de faptul că timp de 1-2 zile va trebui să mai adăugăm puţin cîte puţin din marinată, pînă cînd peştele şi legumele ajung la saturaţie. Se dă la rece timp de 5 zile. Temperatura optimă de maturare este 10 grade C. Dacă nu avem un asemenea loc, putem introduce totuşi casoleta în frigider, folosindu-ne de compartimentul unde temperatura este mai ridicată (în cel de legume şi fructe). Păstrată la frigider, marinarea durează cam 7 zile.
Înainte de a servi marinata de peşte cu legume, răsturnăm casoleta, pentru a se scurge cît mai mult lichid, apoi îndepărtăm cu grijă casoleta.
Dacă dorim, putem să ornăm cu puţină maioneză şi cîteva rondele de ceapă roşie. Restul de marinată se poate servi separat.