http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Fripturi"

Gyros de pui cu tzatziki
Reţetă tradiţională din Grecia
Reţetă semi-vegetariană

Timp de preparare: 40 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 150 g de orez cu bobul lung, sare, 300 g dovlecei, 1/2 linguriţă de rozmarin pisat, 750 g piept de pui, 3 cepe, 1 ardei gras roşu, 250 g castraveţi, 2 crenguţe de mărar, 300 g iaurt, piper, puţină zeamă de lămîie, 4 linguri de ulei de măsline.

Mod de preparare: Orezul se fierbe în apă clocotită cu sare circa 20 de minute. Se lasă să se scurgă într-o strecurătoare şi se păstrează la cald. Între timp, se curăţă dovleceii, se spală şi se taie în felii.
Pentru gyros, se spală pieptul de pui, se zvîntă şi se taie în fîşii foarte subţiri. Ceapa se curăţă, două cepe se taie în inele, iar a treia se taie cubuleţe mici. Ardeiul se curăţă de seminţe, se spală şi se taie julien.
Pentru tzatziki, se curăţă castraveţii şi se dau pe răzătoarea mare. Se amestecă apoi cu cubuleţele de ceapă, mărarul tocat, iaurtul şi se condimentează, după gust, cu sare, piper şi zeamă de lămîie. Se încing 2 linguri de ulei într-o tigaie. Se adaugă ceapa tăiată inele, ardeiul şi fâşiile de carne. Se amestecă pe foc iute circa 7 minute, pînă se rumenesc. Se condimentează cu sare şi piper.
Separat, se încinge restul de ulei, în care se călesc dovleceii; se condimentează cu sare, piper şi rozmarin. Se adaugă orezul fiert şi se amestecă.
Se serveşte gyros cu garnitura de orez şi tzatziki.