http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu carne"

Gulaş unguresc
Reţetă tradiţională din Ungaria

Timp de preparare: 2 h

Complexitate: medie

Ingrediente: 600 g pulpă de vită, piper, 200 g ceapă, 2 căţei de usturoi, 3 linguri unt topit, 1 linguriţă de paprika dulce, 1 linguriţă paprika iute (boia), sare, 2 foi de dafin, 1 linguriţă otet, 1 conserva mică de roşii decojite (240 g), 2 ardei iuţi, 300 g cartofi, 1 linguriţă făină, 2 linguri smântână.

Mod de preparare: Se spală carnea, se zvântă, se taie bucăţi potrivite (ca pentru o tocană obişnuită), se piperează. Se curăţă ceapa şi usturoiul. Ceapa se taie în sferturi mici, usturoiul în feliuţe.

Se pune untul să se încingă în cratiţă şi se prăjesc pe rând bucăţile de carne (cât să ia puţină culoare). Se adaugă ceapa şi usturoiul şi se lasă să se călească împreună cu carnea. Se adaugă paprika, sarea, frunzele de dafin, oţetul, roşiile decojite, 700 ml de apă fierbinte. Se pune totul la fiert, vreme de o oră şi jumătate, pe foc mic.

Separat, se curăţă de seminţe ardeii iuţi, se spală şi se taie în fâşii cam de 1 cm. Se curăţă cartofii, se spală, se taie în bucăţele de 2 cm. După o oră de fiert, se bagă ardeii iuţi în gulaş, iar, cu 15 min. înainte ca mâncarea să fie gata, se adaugă şi cartofii.

Se amestecă făina cu puţină apă şi se bagă în gulaş. Se adaugă şi smântâna. Se gustă de sare şi de piper.

Mâncarea e picantă şi se potriveşte cu un pahar de vin roşu sec.