http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Murături simple"

Gogoşari muraţi munteneşti
Reţetă tradiţională din România
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 10 kg gogoşari, 1 legătură frunze de ţelină, mărar uscat, 9 foi de dafin, 3 pachete mici boabe de piper, 3 pachete mici boabe de muştar, 3 rădăcini de hrean, 1 kg zahăr sau 1 borcan de 200 ml cu miere,1 l oţet, 9 linguri sare de bucătărie.

Mod de preparare: Se spală bine gogoşarii şi se curăţă, se îndepărtează coceanul şi toate seminţele şi se se taie felii potrivite, cu lătime de 3 cm.

Feliile de gogoşari se aşează într-o oală de 10 l, în straturi de 10 cm grosime. Peste fiecare, strat se presară parte din zahăr sau 2-3 linguri cu miere şi 2 linguri cu sare de bucătărie. La sfârşit, se toarnă tot oţetul.

Oala astfel pregătită cu felii în straturi se acoperă cu un capac şi se lasă la rece, în cămară, până a doua zi (cam 24 ore), când vom constata că gogoşarii au lăsat atâta zeamă cât să-i acopere.

A doua zi, se aşează gogoşarii în 3 borcane de câte 3 l care au fost bine spălate şi sterilizate la cuptor. Se adaugă celelalte ingrediente: foi de ţelină la fundul borcanului şi deasupra, foi de dafin (cam 3 la fiecare borcan) şi felii de hrean la margine, aşa încât să constituie un ornament ce se vede prin borcan, boabe de piper, câte un pacheţel la fiecare borcan, puse printre straturi alături de boabele de muştar.

După ce s-au aşezat, cu grijă să nu fie nici prea îndesaţi şi nici prea afânaţi, se toarnă soluţia care a rămas în oală peste ei, se mai pun frunze de ţelină şi beţele de mărar uscat, se lasă în cămară până a doua zi să scadă lichidul după ce ies bulele de aer.

După o altă zi, se completează lichidul din ceea ce a rămas cu o zi înainte, se pune capacul metalic ermetic peste borcane sau se leagă foarte strâns cu celofan şi se pun în cămară, la loc rece, la 16-18 grade C.