http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Murături simple"

Gogoşari în oţet (II)
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 30 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 4 kg gogoşari roşii sănătoşi, 2-3 rădăcini de hrean, 1 l oţet de 9 grade, 2 l apă, 3 linguri sare pentru murături, 1 lingură miere de albine, 1 lingură zahăr, 1-2 foi de dafin, boabe din muştar, câteva frunze de vişin sau de ţelină.

Mod de preparare: Speli gogoşarii, îi cureţi de cotoare şi de seminţe, îi tai în jumătăţi sau felii şi îi pui în borcane curate. Printre gogoşari pui bucăţele de hrean şi boabe de muştar. Deasupra pui câteva frunze de vişin sau de ţelină (facultativ) şi 2 scândurele aşezate cruciş, ca să ţină gogoşarii acoperiţi cu zeamă. Pui apa într-un vas pe foc, pui sarea şi când s-a topit torni oţetul, mierea, zahărul, piperul şi foile de dafin. Când dă în clocot, torni soluţia peste gogoşarii din borcane (cu grijă să nu crape – pui sub borcan 2 lame de cuţit puse cruciş). Legi borcanele şi le laşi să se răcească sub pături.