http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Murături simple"

Gogoşari în oţet (I)
Reţetă de post (vegetariană)

Ingrediente: 1 l oţet, 1/2 kg zahăr, sare, foi de dafin, 300-400 g hrean, 20 boabe de piper, 7-8 kg gogoşari.

Mod de preparare: Gogoşarii se pun în oţet, (se adaugă la 1 l de oţet 2 l de apă) şi, ca să se reducă din tăria oţetului, se adaugă la cei 3 l de lichid 1/2 kg zahăr. Se mai adaugă 10 g sare pentru fiecare litru de lichid, iar pentru tot lichidul 1-2 foi de dafin şi o frunză de ţelină şi circa 300-400 g hrean şi 20 boabe de piper sau 1/2 linguriţă cu piper macinat la 7-8 kg gogoşari. Se spală gogoşarii şi se scurg. Cînd se conservă întregi, i se face fiecărui gogoşar cîte o tăietură de 3-4 cm chiar la mijloc, pe partea opusă cozii. Este mai practic să se puna toţi gogoşarii tăiaţi în felii, economisind astfel borcane şi spaţiu de depozitare. Într-o cratiţă de 6-7 l, se pun 1 l de oţet şi 2 l de apă, plus zahărul, sarea şi condimentele menţionate mai sus, şi se lasă să fiarbă acoperite. Cînd lichidul clocoteşte, se pune un rînd de gogoşari întregi sau, dacă sînt tăiaţi în felii, se pun cîţi cuprinde lichidul; se acoperă şi se lasă să se înfierbînte, pînă cînd fierb în clocote 1-2 minute. Dacă gogoşarii sînt întregi, se întorc un minut şi pe partea cealaltă. Dacă sînt tăiaţi felii, se scot imediat şi se împart în borcanele călduţe, aşezate pe o tavă din tablă smălţuită, pe marginea sobei, la foc mic. Borcanele se umplu fără a presa gogoşarii, lăsîndu-i aşa cum se aşează ei. Gogoşarii se pot pune toţi într-o cratiţă acoperită. Opărirea are scopul de a le reduce din rigiditate, astfel intrînd în număr mai mare în borcane. După ce se mai răcesc, se completează conţinutul borcanelor cu conţinutul unuia dintre ele. După ce toţi gogoşarii au fost aşezaţi în borcane, deasupra lor se pun, în cruce, cîte 2-3 felii de hrean la fiecare borcan sau cîte o linguriţă cu vîrf de sămînţă de muştar pentru fiecare litru calculat după volumul borcanului. Oţetul în care au fost opăriţi se împarte imediat în toate borcanele. Borcanele se leagă cu celofan dublu şi se păstrează în cămară.