http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Prăjituri"

Galoşi cu gutui şi cu miere
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 50 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: 1,5 kg gutui coapte, 500 g zahar, 350 g faina cernuta, 200 g unt inmuiat, 2 oua, sucul unei lamai, 2 cuisoare aromate, 1 punguta de zahar vanilat, 4 linguri de miere lichida, un praf de sare.

Mod de preparare: Varsati faina pe planseta de prajituri, amestecata cu sarea si zaharul vanilat. Faceti o groapa in mijloc, puneti un ou si jumatate din untul taiat in bucati. Lucrati cu varful degetelor, adaugand si putina apa, pentru a obtine un aluat. Formati un cocolos.
Intindeti aluatul pe planseta de prajturi data cu putina faina, puneti deasupra untul ramas si rulati aluatul pentru a forma un sul cat mai strans. Impaturiti-l in doua, infasurati-l intr-un stergar si bagati-l la rece 30 de minute.
Curatati gutuile, taiati-le in sferturi, scoateti-le casuta si semintele. Puneti-le intr-o craticioara si acoperiti-le cu apa, puneti sucul de lamaie si cuisoarele, lasati sa fiarba incet 30 de minute. Aruncati jumatate din apa de fiert, adaugati zaharul si mai lasati sa fiarba 30 de minute. Preparatul trebuie sa scada. Lasati-l sa se raceasca.
Porniti cuptorul. Intindeti din nou aluatul pe o planseta de prajituri infainata si taiati discuri cu un pahar cu gura mai mare (cupa de sampanie). Puneti pe fiecare disc o lingura de marmelada de gutui, indoiti-l si lipiti-i marginile bine.
Puneti galosii de aluat pe o tava tapetata cu faina. Ungeti-i cu putin galbenus de ou batut. Lasati-i sa se coaca 20-30 de minute. Dupa ce ii scoateti afara, cat sunt inca fierbinti, ungeti-i cu miere incalzita.