http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Fripturi"

Găină umplută

Timp de preparare: 2 h 30 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 1 gaina, 100 g carne moale de porc, 100 g carne de vitel, 75 g sunca de Praga, 75 g slanina proaspata, ficatul gainii, 1 galbenus, 100 g unt, sare, piper, nucsoara, 1 pahar coniac sau vin, 1 ceasca zeama de carne.

Mod de preparare: Se curata si se goleste gaina cu atentie
sa nu se rupa pielea. Se face o tocatura trecind de doua ori prin masina carnea de porc, carnea de vitel, sunca, slanina si ficatul gainii. Se adauga galbenusul, sarea, piperul, nucsoara cit doua boabe de piper rasa, coniac sau vin. Se umple gaina. Se cos toate rupturile facute in piele, taietura de la git, taietura pe unde s-a golit. Se unge bine gaina cu unt si se pune intr-o cratita mai adinca. Se adauga o ceasca de zeama de carne sau apa. Se acopera cu alta cratita de aceeasi marime si se lasa sa fiarba inabusit, fara a o intoarce 1 ½ ore (daca gaina este mai batrina), avind grija din cind in cind sa se adauge cite putina zeama ca sa nu se arda. Se ridica cratita de deasupra si se da gaina la cuptor. Se intoarce apucind cu mina, cu o cirpa, de picior ca sa se rumeneasca pe toate partile. Se asaza apoi pe o farfurie. Se scot atele si se taie bucati. La fel se pregateste si curca sau rata.
Se serveste cu o salata.