http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Fripturi"

Friptură de raţă cu gutui coapte la tavă
Reţetă semi-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 50 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 1 raţă întreagă (aproximativ 2 kg), 2 portocale, 1,2 kg gutui, 10 linguri sos de soia, 50 ml coniac sau brandy, 4 linguri miere, 2 linguri marmeladă de portocale (sau gem), 2 linguriţe rase nucşoară, 2 linguriţe rase scorţişoară, 12 cuişoare, piper.

Mod de preparare: Se curăţă raţa de eventualele urme de pene sau tuleie, eventual se pârleşte. Curăţaţi sau îndepărtaţi excesul de piele de la gât. Înfigeţi în pieptul raţei cele 12 cuişoare, câte 6 pe fiecare jumătate de piept.

Faceţi o marinată din miere, marmelada de portocale, sosul de soia, coniac, sucul celor 2 portocale şi câte o linguriţă rasă de scorţişoară şi nucşoară.

Turnaţi marinata peste pasăre şi fiţi siguri că ajunge peste tot, atât în interior cât şi în exteriorul raţei. Introduceţi raţa la rece pentru minim 6 ore întorcând-o de câteva ori ca marinata să o pătrundă uniform.

Tăiaţi gutuile în sferturi, pe lungime, amestecaţi-le cu puţin ulei şi cu restul de scorţişoară, nucşoară şi puţin piper. Puneţi raţa în tavă şi gutuile în jurul ei. Pentru aromarea păsării, nu strică să introduceţi în cavitatea toracică două sferturi de gutuie.

Stropiţi raţa cu marinată, acoperiţi-o cu o folie – ca să se facă înnăbuşit – şi introduceţi-o la cuptor la 175°C timp de o oră. După o oră, scădeţi focul la 150°C, îndepărţaţi folia şi lăsaţi pasărea să se rumenească încă o jumătate de oră, stropind-o din când în când cu sosul din tavă.

Raţa se serveşte fierbinte, stropită cu sosul din tavă, cu gutuile coape pe post de garnitură. Pentru o prezentare de efect stropiţi raţa cu coniac când o aduceţi la masă şi flambaţi-o.

Dacă nu aveţi gem de portocale, puneţi încă două linguri de miere şi coaja unei portocale. În loc de o raţă întreagă, puteţi folosi 4 pulpe sau 4 bucăţi de piept de raţă.