http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Fripturi"

Friptură de raţă caramelizată
Reţetă semi-vegetariană

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: 4 bucati de piept de rata de marime potrivita.
Pentru sos: 2 linguri ulei de masline, 2 cepe de marime potrivita tocate marunt, 3 catei de usturoi zdrobiti, 1 lingurita praf de ghimbir, 1 lingurita cimbru uscat, 3 linguri miere, 1 lingura otet de vin alb, 600 ml concentrat de pui, 75g unt taiat cubulete, coaja rasa de la 1 portocala.
Pentru mamaliga: 300 g malai, 250 g urda, 50 g parmezan ras.

Mod de preparare: Pentru sos, incingeti jumatate din cantitatea de ulei intr-o tigaie, la foc potrivit. Adaugati ceapa, usturoiul, ghimbirul, coaja de portocala si cimbrul. Caliti timp de 2-3 minute. Adaugati jumatate din cantitatile de miere si otet si fierbeti timp de 1 minut. Adaugati concentratul de pui si fierbeti pana ce cantitatea se reduce la o treime. Strecurati si puneti deoparte.
Pentru mamaliguta, puneti la fiert 1l apa cu un praf de sare. Cand fierbe, adaugati malaiul, amestecand continuu si lasati timp de 5 minute. Adaugati urda, parmezanul si 2 linguri de unt, amestecati bine si dati deoparte.
Preincalziti cuptorul la 180 grade C. Incingeti restul de ulei intr-o tava de fript, la foc potrivit. Sarati carnea si prajiti bucatile cu pielita in jos, timp de 2-3 minute, pana se rumenesc. Intoarceti si prajiti inca 2-3 minute. Adaugati 2 linguri de unt, intoarceti bucatile si dati la cuptor, timp de 10-15 minute. Ungeti uniform bucatile de carne cu restul de miere. Acoperiti si lasati sa stea timp de 5 minute.
Incorporati in sos restul de unt. Aranjati mamaliguta in mijlocul farfuriilor. Taiati carnea felii si puneti-le peste mamaliguta.
Turnati sosul de jur imprejur si ornati cu felii de portocala si verdeata.