http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Fripturi"

Friptură de porc înăbuşită cu cartofi gratinaţi

Ingrediente: Pentru 10 porţii: 1.500 kg carne pentru fripturi, 2 kg cartofi, 200 ml ulei, 100 g făină, 100 g caşcaval, 100 g smîntînă, 400 ml lapte, 3 ouă, 100 ml vin, 50 g unt, sare şi piper, după gust.

Mod de preparare: Carnea se spală, se sărează şi se pune într-o tavă la înăbuşit cu ½ din cantitatea de ulei şi adaos de apă sau supă. Se introduce vasul la cuptor cca 60 minute. Spre sfârşitul înăbuşirii se stropeşte friptura cu vin, apoi se scoate, se porţionează, câte două bucăţi la porţie şi se păstrează în vasul respectiv la cald. Cartofii se spală, se fierb în coajă, se răcesc, se curăţă de coajă şi se taie rondele. În lapte se adaugă făina şi uleiul rămas. Se amestecă şi se fierbe compoziţia cca 30 minute. Se lasă să se răcească şi se adaugă cartofii, ouăle bătute spumă, piper şi sare. Se controlează gustul. Componentele se amestecă uşor şi se aşează într-o tavă unsă cu unt, deasupra se pune smântâna şi se presară caşcavalul ras. Se introduce vasul la cuptor pentru gratinare. Cînd s-au gratinat pînă la rumenire se scoate vasul şi se porţionează cartofii cu paleta în farfurii. La servire se aşază friptura în farfurii, cu sosul respectiv, alături cu garnitura de cartofi gratinaţi.