http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Prăjituri"

Foetaj cu fragi sau zmeură
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 45 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: 350 g faina, 250 g unt sau untura, 250 g zahar pudra, 250 g fragi sau zmeura, 2-3 galbenusuri, 2-3 linguri de zahar vanilat, 3-4 albusuri.

Mod de preparare: Aluatul se prepara dimineata, pentru ca in bucatarie sa fie racoare.
Se amesteca faina cu untul (untura) si galbenusurile si se framanta pana ce se obtine un aluat omogen. Se pudreaza cu faina si se intinde pe tabla de prajituri in forma dreptunghiulara, apoi se impatureste in patru, adunandu-se catre mijloc mai intai marginile lungi, apoi cele scurte (laterale). Se lasa aluatul sa stea 15 minute la rece, apoi iar se intinde cu sucitorul pe tabla infainata si iar se impatureste in patru. Se lasa sa stea 15 minute, apoi iar se impatureste in patru. Dupa ultima pauza de 15 minute, se intinde intr-o foaie subtire si se aseaza in tava de prajituri (unsa si presarata cu faina). Se da la cuptor, la foc iute, pana ce este coapta pe jumatate.
Separat, se bat spuma albusurile cu zaharul pudra si, cand e gata, se incorporeaza usor fructele spalate si bine zvantate. Se intinde spuma peste aluat si se da iarasi la cuptor, pana ce se rumeneste. Se scoate si se stropeste cu mana, cu putina apa rece, dupa care se mai pune la cuptor 2-3 minute.
Se serveste calduta, taiata in bucati presarate cu zahar vanilat.