http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu vânat"

File de căprioară cu sos de stafide şi gogoşele de cartofi

Timp de preparare: 1 h 15 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: 600 g carne de caprioara (cotlet dezosat), 5 boabe de ienupar, 1 lingurita rozmarin macinat, 1 lingurita cimbrisor macinat, 50 g untura, 200 ml vin rosu, 200 g stafide, 50 g ciocolata de menaj, 2 linguri amidon alimentar, un varf de cutit de scortisoara
Pentru garnitura: 250 gr. cartofi, 1 ou, 50 g unt, 150-200 g faina, 200 g prune uscate, sare, piper.

Mod de preparare: Carnea de caprioara dezosata se taie felii(fileuri), se sareaza, se pipereaza. Se presara cu rozmarin, cimbrisor si boabe macinate de ienupar. Se lasa cel putin 2 ore la rece. Ideal ar fi sa se lase o noapte intreaga intr-un vas de Jena, acoperit, pentru ca aromele sa patrunda in carne.
Se pune untura intr-o tigaie si se prajeste fileurile de caprioara pe ambele parti. Se adauga vinul si se acopera vasul. Se fierbe pana cand carnea se inmoaie. Se scoate apoi carnea in alt vas, de preferat de Jena, se acopera si se pastreaza la cald.
In untura ramasa se pune stafidele, peste care se razuieste ciocolata de menaj. Se ia de pe foc, pana cand se incorporeaza amidonul alimentar, se pune iar pe foc si se amesteca bine. Daca s-a ingrosat, se pune putin vin ca sa fie mai lichid, se pune sare si piper dupa gust si se adauga scortisoara. Se serveste sosul pe langa carne.
Se prepara gogoselele de cartofi: se spala cartofii, se curata de coaja, se taie bucati si se pun la fiert in apa sarata. Dupa ce au fiert, se scurg de apa, se face un pireu de cartofi, dar nu se pune lapte. Compozitia de cartofi se amesteca cu ou, unt si se adauga faina pana se obtine un aluat elastic. Se face gogosele rotunde de marimea unei nuci, in interiorul carora se pune care o pruna uscata, pe care o tinem 10 min in apa calduta. Se fierbe in apa sarata, pana cand se ridica la suprafata, se scurge si se rumeneste in putin unt.
Fileurile de caprioara se servesc cu gogosele de cartofi si sosul de stafide, insotite de un vin bun. (vin rosu).