http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Dulceaţă"

Dulceaţă de piersici cu mentă
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 3 h 30 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 1 kg piersici sau nectarine (cca 850 g miez de fruct), sucul de la 2 lămâi (80 ml sau 4 linguri), 50 g stafide, 1 kg zahăr, 3-4 crenguţe de mentă.

Mod de preparare: Piersicile se crestează şi se opăresc 30-60 de secunde în apă clocotită, pentru a se curăţa mai uşor de piele. Se pun imediat în apă rece, se curăţă de piele, se taie în două şi se scot sâmburii. Se taie apoi fructul în bucăţele mici. Se pun piersicile, sucul de lămâie, stafidele şi zahărul într-o cratiţă folosită numai la dulceţuri, mai joasă şi mai lată, cu pereţii groşi, din aluminiu sau smălţuită. Se amestecă cu grijă şi se lasă cel puţin 3 ore să se odihnească. Menta se curăţă, se spală şi se toacă frunzele mărunt. Se pune vasul pe foc iute şi se amestecă până începe să clocotească bine. Din acest moment se lasă să fiarbă 4 minute, amestecând permanent, până se leagă bine dulceaţa. Se ia vasul de pe foc şi se adaugă menta. Se toarnă dulceaţa fierbinte în borcane încălzite, care se închid etanş.