http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Dulceaţă"

Dulceaţă de gutui (II)
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: O farfurie adâncă plină cu gutui rase, 3 pahare apă, 1 kg zahăr, 1 linguriţă suc de lămâie, 1/2 baton vanilie, 1 linguriţă scorţişoară (opţional).

Mod de preparare: Se aleg gutui bine coapte, mari, frumoase. Se spală, se curăţă de coajă şi de căsuţa cu sâmburi şi se dau pe răzătoarea mare. Se pun zahărul şi apa într-o cratiţă emailată, la început pe foc mic, apoi se măreşte focul. Se lasă pe foc până se dizolvă zahărul şi se leagă siropul. Când siropul s-a legat, se ia cratiţa de pe foc, se adaugă gutuile şi se lasă cca 10 minute, după care se pune cratiţa pe foc iute. Când dulceaţa este aproape gata, se adaugă sucul de lămâie, batonul de vanilie tăiat mărunt şi, opţional, scorţişoara. Se mai lasă pe foc până s-a legat dulceaţa. Se pune într-un castron curat, se acoperă cu un tifon umed şi se lasă până a doua zi. Se toarnă apoi în borcane curate, se acoperă cu celofan şi se leagă.
Atenţie: odată tăiate, gutuile oxidează rapid şi, dacă nu le folosiţi imediat, trebuie păstrate în apă acidulată (cu zeamă de lămâie) pentru a preveni înnegrirea lor.