http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Fripturi"

Curcan umplut cu roşii
Reţetă semi-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 50 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: 1 curcan, 4 rosii mari, 8 catei de usturoi, 2 vinete, 8 fire de busuioc, 20 masline negre, 150 g unt, 200 ml ulei de masline, 150 ml vin alb sec, 1 lingurita pasta de rosii, cimbru, sare, piper macinat.

Mod de preparare: Opariti rosiile, curatati-le de pielita si taiati-le cubulete. Tocati marunt 2 catei de usturoi si maslinele si taiati frunzulitele de busuioc cu foarfeca. Puneti la incins intr-o cratita 2 linguri de ulei, caliti (fara sa se rumeneasca) usturoiul tocat si adaugati cimbrul si cubuletele de rosii. Amestecati si lasati sa scada 20 de minute, la foc mic. Scoateti din cratita cimbrul si introduceti pasta de rosii, maslinele si busuiocul, sarati si piperati. Luati cratita de pe foc si cand s-a racit compozitia, incorporati 120 g de unt moale.
Spalati si zvantati curcanul, desprindeti usor pielita de pe carne, (asa cum se procedeaza la mielul umplut) incepand de la gat si indesati (cu o spatula) in spatiul gol umplutura de rosii, in asa fel incat sa acopere spatele si pieptul, mai putin picioarele si aripile. Incingeti cuptorul la 160 grade C. Incalziti intr-o cratita mare 2 linguri de ulei, asezati curcanul pe o parte in cratita si lasati-l pe foc pana ce incepe sa se rumeneasca putin, dupa care bagati-l la cuptor. Dupa 20 de minute, intoarceti-l pe partea cealalta (fara sa-l intepati) si lasati-l sa se rumeneasca 20 de minute. Adaugati cei 6 catei de usturoi (intregi), intoarceti curcanul pe spate si lasati-l inca o jumatate de ora, stropindu-l din cand in cand cu zeama din cratita.
Preparati vinetele: indepartati extremitatile si taiati vinetele in doua, pe lung. Crestati cu un cutit partea cu coaja, presarati deasupra sare si lasati-le sa se inmoaie circa un sfert de ora. Apoi prajiti-le - cu coaja in jos - aproximativ 10 minute in uleiul ramas si alte 5 minute cu coaja in sus, fara sa apuce sa se rumeneasca.
Puneti din nou cratita pe foc, lasati sa se caramelizeze zeama in care s-a prajit curcanul, turnati vinul, razuiti cu o spatula si lasati zeama sa scada la jumatate. Adaugati 150 ml de apa, amestecati si lasati sosul sa scada iarasi pana la jumatate. Gustati de sare si piper, adaugati untul ramas, batand bine cu telul si strecurati sosul. Puneti pe un platou jumatatile de vanata, asezati la mijloc curcanul umplut si serviti-l fierbinte cu sosul de vin.