http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Murături simple"

Conopidă murată
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: redusă

Ingrediente: 1 conopidă mare, 3-4 ardei capia, roşii, morcov, hrean, frunze de ţelină, mărar uscat, 1 lingură seminţe de muştar, o mână boabe de porumb uscate, sare grunjoasă.

Mod de preparare: Se alege o conopidă mare, albă şi îndesată. Se desface în bucheţele potrivite, care se pun într-un vas mai mare în apă cu sare, unde se ţin 30 de minute.

Se scot bucheţelele din apă, se clătesc cu apă rece şi se pun într-o strecurătoare ca să se scurgă surplusul de apă.

Se ia un borcan mai mare, bine spălat şi uscat. Pe fundul borcanului, se pun frunze proaspete de ţelină, floare de mărar uscar, 1 lingură de seminţe de muştar şi un pumn de boabe de porumb uscate (conopida va rămâne albă).

Se aranjează conopida în aşa fel încât să rămână puţine locuri libere. Pentru culoare, se pun 3-4 ardei capia întregi, roşii, câteva felii de morcov frumos decupate (tăiaţi rondele groase şi crestate pe margine, după inspiraţie) şi câteva fire de hrean.

Deasupra, se pun frunze de ţelină şi mărar uscat. Beţele de mărar se pun în cruce pentru ca legumele să rămână în saramură.

Se umple cu apă rece şi se măsoară cîtă apă vă trebuie pentru borcanul plin cu conopidă.

Se măsoară apa (ceva mai multă, pentru că la fierbere se evaporă şi riscaţi să nu vă ajungă să umpleţi borcanul).

Se pregăteşte o saramură cu o lingură plină de sare grunjoasă la un litru de apă şi se lasă să fiarbă.

Se toarnă fierbinte peste conopida din borcan. Borcanul este pus pe o bucată de metal sau două cuţite ca să nu se spargă şi se umple până la margine.

Se leagă borcanul fie cu două rânduri de celofan, fie se închide cu capac.

Se lasă în bucătărie până se răceşte şi apoi se pune la rece.