http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Dulciuri diverse"

Colivă
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 4 h

Complexitate: medie

Ingrediente: 1 kg arpacaş, 1 kg zahăr, 5 l apă, 300-400 g miez de nucă (circa 100 nuci), sare după gust, 5 pacheţele zahăr vanilat, coaja rasă de la 2 lămâi, 1-2 sticluţe esenţă de rom, pesmet sau biscuiţi sau ornamente.

Mod de preparare: Arpacaşul se alege şi se spală de 9 ori în apă rece. Se pune la fiert într-un vas cu pereţii groşi (de preferinţă, un tuci sau o cratiţă cu fundul gros). Din momentul în care începe să fiarbă, se lasă să clocotească 20-30 min. Apoi se stinge focul şi se acoperă vasul cu un capac. Se lasă vasul acoperit cam 2 ore, timp în care arpacaşul absoarbe o mare cantitate de apă şi se umflă.

Se pune din nou pe foc. Se adaugă sare după gust (dacă nu puneţi suficientă sare, coliva nu pare dulce). Se adaugă zahărul şi se fierbe la foc potrivit, mestecând cu o lingură de lemn, ca să nu se prindă.

Fierberea durează circa 1 - 1 1/2 ore, până când compoziţia se îngroaşă (lingura stă în picioare în centrul vasului), iar la suprafaţa compoziţiei nu mai apare lichid.

Se opreşte focul şi se lasă să se răcească cu vasul descoperit. Pentru ca să nu se formeze coajă la suprafaţă, din când în când se mestecă pentru omogenizare.

Când compoziţia s-a răcit bine, se adaugă aromele şi sâmburii de nucă zdrobiţi cu sucitorul. Se amestecă bine, frămăntând cu mâna.

Se aranjează coliva pe un platou, se netezeşte bine, se presară deasupra pesmet, nucă măcinată, biscuiţi raşi şi cernuţi sau diverse ornamente.

Coliva se păstrează la frigider.