http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Ciorbe"

Ciorbă de miel (I)

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: Cap şi măruntaie de miel, morcov şi pătrunjel (circa 250 g), o ceapă de mărime mijlocie, o lingură orez, borş, zeamă sau sare de lămîie sau oţet, un gălbenuş, 100 ml smîntînă sau iaurt, sare, tarhon, leuştean.

Mod de preparare: Pentru o ciorbă de 3-4 l, este suficient capul, dacă acesta este întreg, cu puţin gît şi capetele osoase ale pulpelor, sau circa 1/2 kg altă carne cu mai mult os (piept). Capul întreg cu 1/3 din gît, plus capetele osoase ale pulpelor, se pun într-o oală cu 2 l de apă rece şi se lasă la o parte 15 minute, ca să se dizolve substanţele hrănitoare care vor da gust şi aromă ciorbei. În acest timp, zarzavatul şi ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari, se călesc 2 minute cu 2 linguri de untdelemn într-o oală de 5-6 l, amestecînd mereu; apoi se adaugă carnea cu apa în care a stat şi o linguriţă de sare. Se fierbe 50-60 minute; se adaugă apoi orezul, se amestecă bine, ca să nu se lipească de fundul oalei, şi se lasă să fiarbă încă 20 minute. Se acreşte, după gust, cu borş sau cu altă substanţă acră, completînd lichidul pînă la circa 3 l sau mai mult, dacă ciorba este prea deasă, lăsînd să mai fiarbă cîteva clocote. Carnea se scoate de pe oase şi se adaugă în ciorbă. Pentru aromă, este indicat tarhonul sau leuşteanul. Cînd este complet gata, se mai sărează după gust. Dacă se pregăteşte ciorba în cantitate mai mare, se pun şi măruntaie. Plămînii se taie bucăţi cît se poate de mici, rinichiul se taie în bucăţele, ca să poată intra apa în canale şi să le spele bine. Ficatul se taie în bucăţi mici şi se adaugă în ciorbă, cînd toate sînt fierte (se fierbe numai 5 minute, ca să nu se întărească). Din cap şi măruntaie, se pot pregăti circa 8 l ciorbă; se măresc cantităţile celorlalte ingrediente proporţional cu cantitatea de ciorbă, procedînd exact ca mai sus.