http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare"

Chefal la cuptor
Reţetă semi-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: Un chefal de 1-1,5 kg, 500 g roşii, 2-3 legături de pătrunjel, 4 căţei de usturoi, 1 foaie de dafin, cimbru, 100 g miez de pîine muiat în apă şi stors bine, 2 ouă, 1 lingură de unt, 300 ml bulion de peşte aromat, 150 g ciuperci.

Mod de preparare: Se curăţă, se spală şi se eviscerează chefalul; se porţionează sau se desface în două, îndepărtînd şira spinării (care se fierbe cu bulionul aromat); se stropeşte cu lămîie, se sărează.
Se spală bine ciupercile, se toacă mărunt şi se călesc în ulei cu 2 fire de ceapă verde, tocată mărunt. Dacă este nevoie, se mai adaugă puţină apă, pînă fierb bine ciupercile; sînt gata cînd sînt moi şi a scăzut toată apa.
Se pregăteşte tocătura din ciupercile răcite, pătrunjelul tocat mărunt, untul, ouăle întregi şi miezul de pîine, bine zdrobit cu furculiţa. Umplutura trebuie să fie destul de consistentă.
Roşiile spălate, curăţate bine de pieliţe şi de seminţe şi tăiate mărunt, se fierb pe foc domol, împreună cu 1-2 linguri de ulei, 1 linguriţă de zahăr, sare, piper, 1-2 fire de busuioc (cine doreşte poate înlocui busuiocul cu cimbru). Sosul de roşii trebuie să scadă încet, rămînînd destul de gros.
În tava unsă cu ulei, se aşează peştele, pe care se presară usturoi tocat foarte mărunt şi se acoperă cu tocătură. Se stropeşte cu bulion de peşte aromat (nu trebuie să acopere tocătura, care se unge cu unt amestecat cu ulei). Se dă la cuptor circa 40 de minute şi se serveşte cu sosul de roşii, separat.