http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Aperitive cu carne"

Aspic cu gelatină şi oase

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 2 kg oase cu cartilagii ca pentru supă, 3 l apă, 40—50 g gelatină, 50 g ceapă, 50 g morcovi, 50 g ţelină, 2 fire tarhon, 1 foaie dafin, 10-20 ml oţet, 100 ml vin, 10 boabe piper, 2-3 albuşuri, 20 ml coniac, 100-200 g carne tocată macră.

Mod de preparare: Se opăresc oasele, se spala bine şi se sparg, apoi se pun la fiert cu apă rece. Se ia spuma, se curăţă marginea vasului şi se pun 1/2 din cantitatea de legume şi piper. Se fierbe supa pâna scade mai bine de jumătate, timp în care se degreseaza. Sarea se adaugă la urmă, cu puţin înainte de a strecura supa. Dupa strecurarea supei, se adaugă coniacul şi gelatina spalată în prealabil în apă rece, amestecând mereu pâna se dizolvă complet. În cazul în care nu se dizolvă complet, cade la fundul vasului şi se lipeşte, afumând aspicul. Se ia vasul de pe foc şi se aşteaptă limpezirea.
Limpezirea aspicului: într-o cratiţă de 3-4 I se pun albuşurile, 3-4 linguri de apă rece şi 100-200 g carne macră tocată. Se bate totul de câteva ori, se pun celelalte legume, precum şi piperul, oţetul, vinul, foaia de dafin şi se amestecă totul pâna la omogenizare. Peste această compoziţie se toarnă, puţin câte puţin, din lichidul călduţ (limpezit), se potriveşte de sare şi oţet. Se pune apoi cratiţa pe maşina de gătit la un foc potrivit şi se lasă să fiarbă încet. În acest timp, nu se amestecă compoziţia şi nu se mişcă cratiţa. Se lasă să scadă compoziţia încercând câte o picatură (se strânge picatura de aspic rece între degete, dacă e foarte lipicioasă aspicul este gata sau se lasă o cantitate mică să se răcească). Se strecoară printr-o pânză de in curată şi se pune într-un vas la rece, după care se poate folosi la glasare si ornare.