http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Aperitive cu carne"

Aspic

Timp de preparare: 5 h

Complexitate: medie

Ingrediente: 1,5 kg oase de vitel, 700 g sorici de porc, 4 oua, 2 cepe, telina, morcov, 200 ml vin, piper boabe, frunze dafin, tarhon, otet de vin, 1/2 kg carne slaba de vaca.

Mod de preparare: Oasele sparte si oparite se pun la fiert in 5 litri apa rece. Se fierb pana cand lichidul scade la mai putin de jumatate. Atunci se strecoara si se pune din nou la fiert.
Pt. clarificarea aspicului se face in felul urmator:
Intr-o cratita cu smaltul intact se bat cu telul 4 albusuri. Se adauga 100 ml apa rece, 2 cepe, o telina, un morcov taiat felii subtiri, 200 ml vin, 10 boabe de piper, 1/2 frunza de dafin, cateva fire de tarhon, o lingura de otet de vin, 1/2kg carne slaba de vita, tocata. Totul se amesteca bine. Peste acest amestec se toarna zeama de oase strecurata si racita pe jumatate, putin cate putin, amestecand neincetat. Se potriveste de sare. Amestecul se pune din nou la fiert la foc foarte mic, pana se coaguleaza albusul. Se incearca taria aspicului prin probarea a catorva picaturi puse pe o farfurie rece. Daca se intaresc imediat zeama este gata. Daca nu, se continua fierberea. Dupa ce zeama este buna se strecoara, de preferinta prin etamina.
La nevoie aspicul intarit se pune din nou pe foc pt a putea glasa si altceva.
Se foloseste la prepararea aspicului si coniacul, dar daca nu e de buna calitate mai bine sa lipseasca.