http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Murături combinate"

Ardei graşi (gogoşari) umpluţi cu varză albă
Reţetă de post (vegetariană)

Ingrediente: 1-1,5 kg ardei graşi mai mici (20-25 bucăţi la 1 kg) sau gogoşari, circa 2 kg varză curăţată, tăiată, circa 1/2 kg morcovi şi rădăcină de ţelină (curăţaţi şi apoi cîntăriţi), 600 ml apă, 400 ml oţet, sare, zahăr, piper, 150 g hrean.

Mod de preparare: Ardeilor li se taie un capac. Se scot seminţele şi cotoarele. Varza se taie ca fideaua; morcovii şi ţelina se rad prin răzătoarea cu găuri mari. Se pun toate într-un lighean smălţuit sau din plastic, se presară cu 15 g sare pentru fiecare kg de varză. Se umplu ardeii sau gogoşarii cît mai îndesat, aşezîndu-i în borcan, unul lîngă altul, în rînduri suprapuse, fără să se preseze prea mult, apoi se toarnă lichidul. Se calculează ca lichidul să fie circa 1/3 din volumul borcanului (borcanelor), iar proporţia de apă şi oţet 60 %, respectiv 40 %. Pentru 1 l de lichid, se pun 10 g zahăr, 10 g sare şi pentru 2-3 l lichid, o frunză de ţelină, 1-2 foi de dafin, 10-20 boabe piper sau măcinat, cimbru, mărar şi circa 100 g hrean. Dacă lichidul nu este suficient, se prepară, cît apreciem că ar fi nevoie, adăugînd numai apă cu oţet în proporţiile arătate; se fierbe cîteva minute cu aceleaşi arome şi, apoi, se toarnă strecurat în borcan pînă la gîtul acestuia. Borcanul se leagă imediat cu celofan şi se duce în cămară.