http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Aluaturi"

Aluat de cozonac (brioşe)
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 5 h

Complexitate: ridicată

Ingrediente: 250 g făină, 125 g unt, 3 ouă, 10 g drojdie proaspătă, 25 g zahăr pudră, 1 linguriţă sare.

Mod de preparare: Pregătiţi aluăţelul (maiaua): înmuiaţi drojdia în 2 linguri cu apă călduţă. Adăugaţi 50 g de făină, amestecaţi, acoperiţi vasul cu un şervet şi lăsaţi aluăţelul să crească, circa 30 de minute, la loc cald (25 grade C).
Puneţi restul de făină pe planşetă, faceţi la mijloc o gropiţă şi turnaţi în ea sarea şi zahărul, topite în prealabil într-o jumătate de lingură cu apă. Adăugaţi 1 ou, amestecaţi şi frămîntaţi aluatul, încorporînd cele 2 ouă rămase (unul cîte unul) şi la sfîrşit aluăţelul. (Aluatul trebuie să fie suplu şi să lucească.) Faceţi din el o bilă, acoperiţi-l cu un ştergar şi lăsaţi-l să crească 2 ore într-un loc călduţ, la adăpost de curent.
Înmuiaţi untul cu furculiţa sau cu mixerul şi încorporaţi-l în aluat, avînd grijă să se amestece perfect. Faceţi din nou o bilă şi ţineţi aluatul cel puţin 3 ore la frigider sau pînă a doua zi. Pentru ca aluatul să crească repede, ţineţi-l pur şi simplu într-un loc călduţ, lîngă un calorifer sau la gura cuptorului încălzit şi pe urmă stins. Frămîntaţi-l cu mîna (minimum 10 minute) sau cu mixerul fixat la viteza mijlocie (tot circa 10 minute).