http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Prăjituri"

Afine cu crustă
Reţetă lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: 500 g afine proaspete, 500 g mere de vara, 1 lamaie, 100 g zahar tos, 1 plic zahar vanilat, 150+20 g unt, 150 g zahar brun (sau tos), 150 g faina, 20 g frisca nebatuta.

Mod de preparare: Spalati si zvantati afinele fara sa le zdrobiti. Curatati merele de coaja si taiati-le in 4, indepartati partea lemnoasa si semintele, taiati-le felii si stropiti-le cu zeama de lamaie ca sa nu se innegreasca.
Puneti merele intr-o cratita, adaugati zaharul tos, jumatate din zaharul vanilat si putina zeama de lamaie si fierbeti-le 15 minute la foc ceva mai iute si fara capac, amestecand din timp in timp.
Incalziti cuptorul la 210 grade C si ungeti cu unt o forma de budinca. Asezati pe fundul ei merele, deasupra lor afinele si stropiti-le cu sucul de lamaie ramas. Taiati restul de unt bucatele si frecati-l - intr-un bol - cu zaharul brun (sau tos) si cu faina, pana ce obtineti un aluat pe care-l dati apoi pe razatoarea mare.
Presarati peste afine aluatul faramitat si tineti-le la cuptor 20 de minute. Bateti frisca lichida cu restul de zahar vanilat si serviti-o impreuna cu afinele caldute.